Dzisiejszy przepis pokazuje bazową wersję omleta, który może być zrobiony zarówno w sposób wytrawny jak i na słodko.
Wartości odżywcze:
z aplikacji MyFitnessPal, mogą się nieznacznie różnić
- 188 kcal
- 0g węglowodanów
- 9g tłuszczy
- 25g białka
- 0g cukru
Składniki:
- 1 całe jajko
- 2 białka jajek
- 3g oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Do miseczki wbijamy jajko i białka, roztrzepujemy widelcem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy jajka.
3. Przykrywamy pokrywką i smażymy go na najmniejszym ogniu.
4. Gdy będzie przysmażony a białko na powierzchni w miarę się zetnie (tak żeby się nie rozlało) odwracamy go na drugą stronę, wyłączamy gaz i zostawiamy go jeszcze chwilę na patelni pod przykryciem.
5. Wykładamy na talerz i dodajemy swoje ulubione dodatki.
_________________________________________________________________________________
A tutaj moje dwa warianty na słodko: z masłem orzechowym oraz z malinami (oba są z cukrem pudrem i cynamonem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz