czwartek, 18 sierpnia 2016

#3 Omlet - baza do słodkich i wytrawnych śniadań + moje 2 sposoby na słodko



Dzisiejszy przepis pokazuje bazową wersję omleta, który może być zrobiony zarówno w sposób wytrawny jak i na słodko.

Wartości odżywcze:
z aplikacji MyFitnessPal, mogą się nieznacznie różnić

- 188 kcal
- 0g węglowodanów
- 9g tłuszczy
- 25g białka
- 0g cukru

Składniki:
- 1 całe jajko
- 2 białka jajek
- 3g oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Do miseczki wbijamy jajko i białka, roztrzepujemy widelcem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy jajka.
3. Przykrywamy pokrywką i smażymy go na najmniejszym ogniu.
4. Gdy będzie przysmażony a białko na powierzchni w miarę się zetnie (tak żeby się nie rozlało) odwracamy go na drugą stronę, wyłączamy gaz i zostawiamy go jeszcze chwilę na patelni pod przykryciem. 
5. Wykładamy na talerz i dodajemy swoje ulubione dodatki.
_________________________________________________________________________________

A tutaj moje dwa warianty na słodko: z masłem orzechowym oraz z malinami (oba są z cukrem pudrem i cynamonem).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz